onsdag 31 mars 2010
42_Torgbron
De rum som aktiverats för torgbron.
Precis som gårdagens bro, har vi här ett fall av över dimensionering, med Hamngatan som vy åt ena hållet och Sergerlstorg åt andra är bron en av flera broar som utgör Mallmskillnadsgatan. Som en förlängning av Järntorget tar torgbron vid, den erbjuder de arbetande i de många omgivande kontorshusen en plats att dricka kaffe i solen, en ny ingång till Kulturhuset, och schackspels aktiviteten i Kulturhuset får nu ett utomhus komplement I brons andra ända adderas en koppling till Hamngatans liv...
43_ Parkbron
På denna bro är det rum B vi tar tillvara på.
Barnhusbron är en rest av en trafikplanering som aldrig blev av, därför är den överdimensionerad i förhållande till dess taktiska flöden. Vi har valt att se på Barnhusbron som att det är kopplingen mellan Tegnerlunden och Kungsholmstorg/ Norrmärlarstand. Bron kopplar två gröna punkter i Stockholm, därför föreslår vi här att vi tar vara på detta med ännu mer grönt och anlägger ett brett parkstråk på ena sidan bron.
tisdag 30 mars 2010
44_ Musikbron
I denna bro är det rum F vi tar tillvara på.
S:t Eriksbron har två tomrum under brofästet. I rummet på Norrmalm sidan ligger skivaffären Dimond Records, runt hela S:t Eriksplan ligger det många skivbutiker. Detta hålrum under bron skulle kunna bli en musik bar där Vasastads borna kan komma och njuta av live musik.
45_ Badbron
De rum som berörs av ingreppet betecknar vi som !, B, G och H (mer om det nästa vecka).
Stockholms badbro, bron till Reimersholme är porten till Holmen, redan innan man passerat den möts man av Reimersholmsföreningens anslagstavla. Båttrafiken under bron är begränsad till hobby trafik och består till stor del av kanotister. Stockholms badbro, som länken mellan promenaden Södermalm runt, och Reimersholme runt utnyttjar vi söderläget till en ny glass och badbrygga med kanot uthyrning för Stockholmarna om sommaren och korvkiosk med skridskouthyrning om vintrarna...
fredag 26 mars 2010
46_ SBK
På Stadsbyggnadskontoret har vi vårt första möte med en man i kavaj. Vi mötas av en upptagen man med snabba fotsteg som visar oss in på hans kontor med utsikt över Klarasjö, två broar och Norrmalm. Vi blir erbjudna kaffe.
Vi inleder att berätta vad Tänk om... Stockholm handlar om att öka mervärdet i vår stad och utnyttja de redan inbyggda potential som finns, att förstärka och uppmärksamma våra bromiljöer.
Han inleder med att berätta att Stadsbyggnadskontoret är Stockholms förvaltningskoncern, att det är indelade i flera olika avdelningar planavdelning, bygglovsavdelning, stadsmätningsavdelning och en förvaltningsavdelning.
Vi berättar om hut vi varit runt på de olika fackförvaltningarna och frågar om de samarbetar mycket, han säger att han önskar att de hade ännu mer diskussioner än vad de har idag.
Han säger att en bro är många saker, att man måste ta en ståndpunkt i sin analys av vad man faktiskt kan lösa. Att broarna i Stockholm är en nödvändighet och mycket mer än bara utsmyckning som i många andra städer. Han tycker inte att broar behöver vara expressiva.
När vår kontakt beskriver Stockholm säger han att det är en homogen, oförändrad, tät och vacker stad. Vi pratar om problematikenar att "om man bygger nytt är det alltid en risk att försämra".
Vi pratar om uppgiften att visionera, vår jakt på det dokument som beskriver den mer långsiktiga visionen kring Stockholm. Vi tittar på byggförordning och fortsätter söka. Vi konstaterar gemensamt att vi antagligen inte är de enda som är på jakt efter ett sådant dokument, att även han själv som praktiserande arkitekt på Stockholmskontor sökte efter det. Han bekräftar även att något sådant dokument inte finns utan att visioner görs i långt mer generella dokument som "Vision 2030" och av politiker och inte sakkunniga i stadsbyggnad. På sikt vill han att SBK ska kunna ta fram fler visioner som diskussions underlag, men idag visionerar inte Stadsbyggnadskontoret förutom det som står i Byggordningen som är ca 10 år gammal.
Det var ett möte med en mycket professionell man med mycket att att stå i, mötet avslutas med att han tycker att det är intressant med tanken och vikten av att koppla samman Stockholm med på ännu fler brodragningar.
onsdag 24 mars 2010
47_ Trafikkontoret
medan vi fikade och pratade spelade representanter för Trafikkontoret bandy mot delar av Exploateringskontoret...
Trafikkontoret, efter ett trevligt telefonsamtal bestämdes möte dagen därpå.
Efter en kort stunds samtal kunde konstateras att visionen om stadens broar inte finns att finna på Trafikkontoret. Deras uppgift är att förvalta stadens broar, förhållningssättet är materiellt och pragmatiskt, de agerar remisinstans för bland andra Exploateringskontoret, att tänka visionärt om broar ingår inte i deras uppdrag.
Ett antal fördelaktiga slutsatser kunde dock dras.
Stockholms broar ägs och förvaltas av Staden och inte stadsdelarna.
-vilket skapar ett generellt och på vissa sätt distanserat förhållningssätt, men också erbjuder en storskalig potential.
Marken under broarna ägs däremot av stadsdelarna.
-vilket innebär att brofästena är platser med 3 dimentionellt ägande.
Trafikkontoret inspekterar konstruktionerna regelbundet, och kräver en fri höjd på 4.5 meter under varje bro för att möjliggöra dessa inspektioner.
Mer specifik kuriosa är att Lidingöbron har ett delat ägande av själva bron, delat på 48% kontra 52%, men man har bestämt sig för att lägga alla 100% förvaltning på Staden.
Ur tekniska hänsyn var Trafikkontoret mycket behjälpligt och ett "brolängd" med stadens 47 broar över lämnades!
Tack trafikkontoret!
48_ Skönhetsrådet
Så till Skönhetsrådet, här står det till och med i Stockholmsstads uppgifts förklaring att:
"Utöver det har rådet rätt att väcka egna ärenden där rådet kan initiera och driva frågor inom det speciella verksamhetsområdet vilket ger rådet en fri ställning i den kommunala organisationen"
kanske kan det här finnas en övergripande och drivande vision?
Bemötandet är åter positivt Vi pratar om Stockholm Skönhetsrådets mål är att skydda och bevara Stockholms karaktär i ett historiskt samt nutida perspektiv. De förklarar hur de fungerar som lobby organisation och har i uppgift att lyfta fram vad som ev. håller på att gå snett. De tycks stå för en granskning av vad som är pågång med, verkar inte ha tid eller egentligen som uppgift att visionera.
Så till broarna, Stockholmsbroar. Det har tydligen varit på tapeten med plastblommor från Kungsbron inför det stundande kungabröloppet. En lucka i allas vårt bygglovspliktiga Stockholm är tydligen stadens broar på vilka, hör och häpna det EJ krävs bygglov för förändringar... Detta skapar direkt en möjlighet till annat användande av dessa än övriga rum i staden.
Däremot är en heldel av stadens broar Q märkta, och skyddas på detta sätt från förändringar. Vidare pratar vi om provisorium och gräsrotsverksamhet, till vilket Skönhetsrådet förhåller sig mycket positivt.
Tack för det, Skönhetsrådet!
49_ Exploateringskontoret
Jakten efter den fackmannamässiga visionen fortsatte på Exploateringskontoret...
Vi träffande en mycket energisk politiker som bjöd på fika med chokladdoppade dadlar från "natur fiket" mitt över gatan. Hon var positiv i bemötandet kring våra tankar om Stockholm. Vi pratade om Exploateringskontorets roll i Stockholms tillväxt, att markanvisa, och på så sätt definiera stadens fysiska utbredning. Vidare om tillväxten och Expoateringskontorets nära samarbete med stadens byggherrar, och inverterare
Så åter till broarna, som i stadsplan på sätt och vis tycks vara ett blankt blad.
Så länge det inte finns en markanvisning som säger kvartersmark i planhandlingarna (översiktsplan och detaljplan) ute blir möjligheten till byggnation.
-Broar som flödes länkar är det rådande tillståndet, för att kunna göra om dem till park, eller bebygga dem krävs en ändring i detaljplanens markanvisning.
Visionen då, vem kommer förändra markanvisningen i detaljplanen, det råder osäkerhet när frågan väcks, och vi konstaterar att det inte finns någon given fackförvaltning som tar handom visionära och övergripande frågor på det sättet.
måndag 22 mars 2010
50_Fackförvaltningar
Med viljan att reda ut villkoren och förstå de politiska processerna kring broarna, har Tekniska Nämnde huset på Fleminggatan varit en av våra hemvisterna under de 50 dagar som passerat. Efter att ha läst vision 2030, undrade vi vidare om visionen om Stockholm som stad, och i jakt på denna, började vi vår resa på stadens fackförvaltningar.
fredag 19 mars 2010
51_ Betong
Utanför Arkitektur skolan vid Karlavägen står ett antal ytterst specifika betong strukturer, de används som sitt möbler av eleverna i Engelbrektsskolan, samt av korvkiosk besökarna. Volymerna har skapats under ett samarbete mellan A.skolan och en betongsponsor och placerats ute i staden, fler återfinns i allén på Katarina Bangatan. Det här var det sista exemplet i veckans kategori, det specifika i det generella, det privata berikar det offentliga... Nästa vecka är ämnet Fackförvaltningar och nämnder.
Trevlig helg!
onsdag 17 mars 2010
tisdag 16 mars 2010
55_ Holken
torsdag 11 mars 2010
56_ Katalysator
57_ Matmekka
onsdag 10 mars 2010
tisdag 9 mars 2010
59_ Cykel
Solen skiner, våren är här, och vi har kommit till nästa etapp, efter att enligt "receptet" ha:
_valt en stad
_identifiera ett viktigt karraktärsdrag
_lärkänna dess natur
______inventera
______katagogisera
______kategorisera
_identifiera och rita upp den potential du funnit
här är vi, vilket betyder att vi åter är ute på stan och fotograferar...
_välj ett exempel du tycker har potential för fördjupad analys
_illustrera din vision kring platsen!
Vill skulle vilja meddela X, att vi under promenaden hittade hans/hennes cykel på Klarabergskanalen under Barnhusbron, tiden att rädda en kan vara knapp...
måndag 8 mars 2010
60_ Mötesplats
fredag 5 mars 2010
61_ Djurgårdsbron lyser
Fram till den 7 mars pågår en ljus installation på Djurgårsbron, det firas att ljuset är påväg tillbaka!
torsdag 4 mars 2010
62_ Pont des Arts
onsdag 3 mars 2010
63_ Broar med hus
tisdag 2 mars 2010
64_ Vem bor var?
måndag 1 mars 2010
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)