
fredag 4 juni 2010
2_Tänk om...

Ovan, broarna som ett av Stockholms många karaktärsdrag
Viljan med tänk om… Stockholm är att belysa att Stockholms innerstad har både fysiskt utrymme och vilja hos individen att använda outnyttjade miljöer och med en justering i reglerna ta tillvara på platserna och viljan. Vi ser idag att suget är mycket stort att finna alternativa platser att öppna verksamheter på, Stockholmarna vill få nya intryck och bli överraskade. Då individens referensramar är av en global karaktär har de flesta sett andra städer där man på ett innovativt sätt använder stadens ytor och låter möten mellan skilda aktiviteter och verksamheter skapa dynamik och spänning. Platsen denna gång är broarna, en plats där känslan och rummen redan finns och som dessutom är unik för Stockholm.
Vi tror att detta är den rätta platsen att öppna upp för ett nytt lager.
3_ Slutsats & Strategi

Vi sammanställde inventeringen, tittade tillbaka på citaten "Playing to the natural potential of the site" av Lucy Bullivant och "Creating a opportunity for an urban proposal" från Atelier Bow Wow och utarbetade en strategi. Bilden ovan visar den samlade potential vi identifierat i Stockholms 47 broar, rum för rum graderade i nivåerna förgylla, berika och attraktion. Scenarios för att illusterera potentialen i stadens brorum har vi visat löpande under bloggens gång, skrolla igenom!
5_ Inventering
Det har varit dåligt med uppdateringar på sistone, men har kommer en hel bunt...

Efter att brorummen identifierats fortsatte vi inventeringen, med att titta på brons och dess omgivnings fysiska förutsättningar och vad det skapar för upplevelse.

Vi tittade på aktiviteten på och kring bron,

och vidare på hur långt brons funktionella utsnitt breder ut sig....

Efter att brorummen identifierats fortsatte vi inventeringen, med att titta på brons och dess omgivnings fysiska förutsättningar och vad det skapar för upplevelse.

Vi tittade på aktiviteten på och kring bron,

och vidare på hur långt brons funktionella utsnitt breder ut sig....
fredag 28 maj 2010
6_ Brorum

Stadens broar är 3 dimensionella ur flera olika aspekter såväl ägandeform, flödesstruktur som rumsligheter. Detta skapar komplexa vilkor kring broarna.
För att kunna hantera broarnas komplexitet, de olika rummen med olika kvalitéer och skilda förutsättningar, definerar vi brorum med avseende på ägandeform, rumslighet, förvaltning och funktion.
7_ Walking the bridges

Spontan fest under S:t Eriksbron.

Liljeholmsbron med ihåliga bropelare på ca 18 kvm.
För att öka inlevelsen kring broarna, det liv och den aktivitet som skapas runt dem har vi promenerat bro för bro, inventerat rum för rum, plats för plats och funktion för funktion. Här visar vi några exempel på intressanta miljöer vi har funnit. Metoden att vandra stadens gator för att finna specifika företeelser och rum har vi hämtat från den japanska gruppen “Studio Rojo” med arktitekten och arkitekturhistorikern Terunobu Fujimori som ledfigur.
söndag 23 maj 2010
8_ Metod

Som vi tidigare nämnt har metoden bakom böckerna Made In Tokyo och Pet Architecture samt "Studio Rojos" arbete med att vandra Tokyos gator varit en viktiga referenser under arbetet.
För att komma fram till en ny slutsats om Stockholm innanför tullarna har vi valt att arbeta kring en specifik företeelse i staden. Arbetet är utformat som en modell för undersöka och analysera broar, applicerat på Stockholm och de 47 broar trafikkontoret förvaltar. Analysmodellen syftar till att förstå de omständigheter som formar broarna och aktiviteten runt omkring dem. För att öka förståelsen av vad en bro är har vi inventerat Stockholms broar, sett på broarnas specifika karraktär (Walking the bridges of Stockholm), identifierat dess rumsligheter, dess funktionella- och fysiska utbredning samt de lagar och processer i vilka broarna skapas och förvaltas. Vidare undersöker vi dess potential och hoppas att de kan vara en större del av staden och ge utrymme för friare aktiviteter som kan öka dynamiken. Vi vill ge ett förslag på hur Stockholm skulle kunna se ut om vi tog ett nytt grepp, adderade ett nytt lager av regler, aktivitet och energi kring våra broar.
9_ Stockholm broarnas stad

På avstånd från Stockholm har också stadens karaktärsdrag framträtt, holmarna vattnet och broarna som binder stadens samman. Broarna ter sig vara ett blankblad i staden, hur fungerar de och varför nyttjas de inte till mer än bara trafiklänkar? Broarna som så intensivt används av vardags Stockholmarna, skulle de kunna tillföra mer till staden än vad de gör idag?
torsdag 20 maj 2010
10_Tänk om...

Efter 89 dagars arbete håller vi nu på att sammanställa det vi lärt oss om stadens broar, och den strategi vi kommit fram till för att skapa utrymme för mindre aktörer och Stockholmaren att agera i Stockholms gaturum. Vi tänkte under den kommande tiden berätta historien om examensarbetet "Tänk om... Stockholm" för er här på bloggen!
Ingången i projektet tar avstamp i de funderingar vi haft då vi rest till andra platser, varför uppstår så lite spontan aktivitet och specifik småskalig behandling av rum i Stockholm?
tisdag 18 maj 2010
11_ ett litet felsteg...
måndag 17 maj 2010
12_ Juryutskick
Det vankas Jury utskick, vi sitter på ritsal och gör vårt bästa för att berätta den långa sagan om "Tänk om... Stockholm" på ett så tydligt sätt som möjligt....
fredag 14 maj 2010
13_ Shanghai
torsdag 13 maj 2010
14_ Rom
måndag 10 maj 2010
15_ Spår
fredag 7 maj 2010
16_ Konst
torsdag 6 maj 2010
17_ I berget
onsdag 5 maj 2010
18_ på bron...
tisdag 4 maj 2010
19_Temporärt ingrepp
måndag 3 maj 2010
20_ Layout
Oj oj nu börjar det dra ihop sig, bara 9 dagar kvar till slut seminarium. Vi jobbar på layouten i två dagar för att samla ihop allt det vi har producerat hittills i 80 dagar.
fredag 30 april 2010
21_ Bromarkand
torsdag 29 april 2010
22_ Bollmotet
onsdag 28 april 2010
23_ Open space Slussen

Idag fick vi äran att vara med på ett Open Space seminarium om Slussen. Mötet handlade om att diskutera om vilken typ av kultur och konstform som skulle kunna finnas på Slussen. Vi var 120 stycken som deltog, samtalspassen handlade bland annat om Slussen som kulturell knutpunkt, akvarium med laxtrappa, integration, kultur för barn, ordning och reda, slussen söders hjärta och främjandet av spontan verksamhet. Det var en dag fylld av visioner och intressanta människor och det ska bli spännande vilka av dessa tankar som förs vidare till det slutgiltiga resultatet.
tisdag 27 april 2010
24_ Liljeholmsbron
måndag 26 april 2010
25_ En solig dag som denna
lördag 24 april 2010
fredag 23 april 2010
torsdag 22 april 2010
27_ Alternativ andvändninng
onsdag 21 april 2010
28_ Rålambshovsparken
tisdag 20 april 2010
måndag 19 april 2010
30_ Folketsbro
fredag 16 april 2010
31_Room with a view

Torsdags eftermiddagen tillbringades på Stadsmuseet vid Södermalmstorg. I ett rum med utsikt över såväl Slussen som Katarinahissen pratade vi om olika kulturminnes klassifikationer med en tjänsteman på Stadsmuseet. Mycket klarnade, inte minst den i folkmun mycket använda termen K-märkt´s ursprung. Nämligen SVT produktionen med samma namn...
torsdag 15 april 2010
32_ Kultur

Idag besökte vi Kulturförvaltningen var lokaler omsluter stora scen på Kulturhuset likt en hästsko. Under ett mycket trevligt möte drack vi kaffe och pratade om Kultur Vision 2030. Ett dokument som talar om hur Stockholms framtid som en huvudstad sprängfylld av kultur kommer att se ut. Dokumentet har tre teman, mångsidig & upplevelserik, innovativ och växande samt medborgarans Stockholm.
onsdag 14 april 2010
33_ En plats i solen
tisdag 13 april 2010
34_ Wasted Space

Klockan 1, kliver vi in i huset som också är tunnelbanenedgången till Hornstulls station uppgång Högalid. Inne i huset möter vi John Higson, initiativtagaren till Wasted Space. Johan berättar om att huset stått tomt innan de flyttade in, att de funnit huset och kontaktat Stockholm Stad för att få hyra byggnaden.
Wasted Space letar upp och initierar projekt på outnyttjade plaster runt om i staden, de samarbetar med medborgarna, konstnärer, byggare, politiker, Staden och arkitekter för att kunna realisera projekten. Hatten av för John Higson och Wasted Space.
måndag 12 april 2010
35_ Ledig lokal
fredag 9 april 2010
36_ Under spåren

Idag var det återigen dags för en tillbakablick och ytterliggare en föreläsning om våra _55 dagar i Tokyo och alla de urbana miljöer staden erbjuder. Här en bild från den lilla marknaden med under spåren i Shimo Kitazava.
torsdag 8 april 2010
37_Stadens bro


Inklämd mellan järnvägsspår och motorled på ena sidan och Riddarfjärden, Stadshuset och Riddarholmen på andra sidan ligger den till vardags mycket välanvända gångbron som kopplar Norrmalm, Riddarholmen, Gamla stan och Södermalm samman. Tänk om... bron var en upplevelse som tog tillvara på det bästa av alla dessa världar.
onsdag 7 april 2010
38_Blombron
tisdag 6 april 2010
39_ Bryggbron

På denna bro utnyttjar vi rum C.

Kastellholmsbron som kopplar Kastellholmen och Skeppsholmen, bron har ingen underfart, det är alltså möjligt att få tillgång till vattnet från denna bro. Vi nyttjar det faktum att störredelen av bro trafikanterna har nära tillhands att stanna om tillfälle erbjuds. Skeppsholmens promenad brygga kopplas så till Kastellholmens brygga och skapar en kontinuelig vattennära promenad.
måndag 5 april 2010
40_ Öglan

Här jobbar vi med rum C.

Kungsbron ser ut som en ögla med en grön plats i mitten av bro öglan mot Klarasjö. Det är en bro med klara flöden och en självklar väg för många Kungsholmsbor till och från jobbet. Bron som är en del i Klarabergsviadukten korsar både Klarabergsleden och spårområdet in till Stockholm Central. Räcket som går längs med gångvägen är slitet och det är en hel del buller som kommer från bil och tåg trafik. Vi föreslår att man byter ut räcket mot ett mer solit räcke som skyddar mot buller samt att man planterar invid det precis som man gjort på den andra sida vid Kungsholmen och öglan.
fredag 2 april 2010
41_ Ljusgången

På denna bro är det rum E som utnyttjas.

Ekelundsbron binder samman Kungsholmen och Solna och är den huvudsakliga vägen om man ska till Karlbergs slott. Under bron på Kungsholmens sida går en obehandlad gångväg, många väljer att ta den lilla trappan upp och går över bron och ner på andra sidan igen i stället för att gå under bron. På grund av den exploatering som sker i närheten och den ökning av människor som kommer att röra sig i området föreslår vi att man rustar upp detta rum under bron och sätter in belysning.
onsdag 31 mars 2010
42_Torgbron

De rum som aktiverats för torgbron.

Precis som gårdagens bro, har vi här ett fall av över dimensionering, med Hamngatan som vy åt ena hållet och Sergerlstorg åt andra är bron en av flera broar som utgör Mallmskillnadsgatan. Som en förlängning av Järntorget tar torgbron vid, den erbjuder de arbetande i de många omgivande kontorshusen en plats att dricka kaffe i solen, en ny ingång till Kulturhuset, och schackspels aktiviteten i Kulturhuset får nu ett utomhus komplement I brons andra ända adderas en koppling till Hamngatans liv...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)