tisdag 12 januari 2010

99_ Kontext



Idag bor 50 % av jordens befolkning i städer och denna siffra förväntas växa till 75 % år 2050. Städernas position i den globala kontexten blir allt viktigare. En av städers stora potential och fina kvalitéer är att de på grund av sin densitet främjar sociala nätverk mellan olika grupper vilket i kombination med den höga koncentrationen av kunskap skapar en miljö med stora möjligheter till innovativ aktivitet.

Att tänka hållbarhet när man tänker stad är av största vikt, dels ekologiskt men även socialt och ekonomiskt, som tidigare beskrivet har staden enorma socioekonomiska både utmaningar och möjligheter. De nya ekologiska insikterna ställer nya krav på staden, dess fördelar med komprimerade avstånd behöver förstärkas med effektiva transportmöjligheter, att ta tillvara på det som finns i staden blir en förutsättning.

En levande och trygg stad förutsätter en successiv utveckling av stadsbebyggelsen i hela staden för att möta lokala och regionala behov. Stadens skönhet och olika karaktärsdrag ska bevaras, samtidigt som komplimenterande bebyggelse, estetiska och rumsbildande tillägg adderas. En allt tätare stadsmiljö bygger på att det finns goda offentliga miljöer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar