fredag 26 mars 2010

46_ SBK



På Stadsbyggnadskontoret har vi vårt första möte med en man i kavaj. Vi mötas av en upptagen man med snabba fotsteg som visar oss in på hans kontor med utsikt över Klarasjö, två broar och Norrmalm. Vi blir erbjudna kaffe.

Vi inleder att berätta vad Tänk om... Stockholm handlar om att öka mervärdet i vår stad och utnyttja de redan inbyggda potential som finns, att förstärka och uppmärksamma våra bromiljöer.

Han inleder med att berätta att Stadsbyggnadskontoret är Stockholms förvaltningskoncern, att det är indelade i flera olika avdelningar planavdelning, bygglovsavdelning, stadsmätningsavdelning och en förvaltningsavdelning.

Vi berättar om hut vi varit runt på de olika fackförvaltningarna och frågar om de samarbetar mycket, han säger att han önskar att de hade ännu mer diskussioner än vad de har idag.

Han säger att en bro är många saker, att man måste ta en ståndpunkt i sin analys av vad man faktiskt kan lösa. Att broarna i Stockholm är en nödvändighet och mycket mer än bara utsmyckning som i många andra städer. Han tycker inte att broar behöver vara expressiva.

När vår kontakt beskriver Stockholm säger han att det är en homogen, oförändrad, tät och vacker stad. Vi pratar om problematikenar att "om man bygger nytt är det alltid en risk att försämra".

Vi pratar om uppgiften att visionera, vår jakt på det dokument som beskriver den mer långsiktiga visionen kring Stockholm. Vi tittar på byggförordning och fortsätter söka. Vi konstaterar gemensamt att vi antagligen inte är de enda som är på jakt efter ett sådant dokument, att även han själv som praktiserande arkitekt på Stockholmskontor sökte efter det. Han bekräftar även att något sådant dokument inte finns utan att visioner görs i långt mer generella dokument som "Vision 2030" och av politiker och inte sakkunniga i stadsbyggnad. På sikt vill han att SBK ska kunna ta fram fler visioner som diskussions underlag, men idag visionerar inte Stadsbyggnadskontoret förutom det som står i Byggordningen som är ca 10 år gammal.

Det var ett möte med en mycket professionell man med mycket att att stå i, mötet avslutas med att han tycker att det är intressant med tanken och vikten av att koppla samman Stockholm med på ännu fler brodragningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar